Case-beskrivelse af workshopforløb i samarbejde med Herlev Bibliotek

Foto: Pia Hansen

Workshopforløbet ”Fra madspild til madglæde” forløb over tre søndage og handlede om, hvordan vi gør madlavningen derhjemme billigere, nemmere og mere bæredygtig.

Forløbet var for borgere, som interesserer sig for mad, madspild og bæredygtighed. Eller som ville ønske, at det var nemmere og billigere at lave mad.

Forløbet er en anderledes måde at arbejde med svære problematikker som bæredygtighed og klimakrise på. Det handler om at komme væk fra de løftede pegefingre og give deltagerne mulighed for sammen med andre aktivt og med udgangspunkt i egne interesser, at arbejde med at igangsætte handlinger, som giver mening i hverdagen. Det handler om at skabe et rum, hvor det er muligt at håndtere vanskelige og komplekse emner, og hvor det er okay at sige, hvad man oplever er svært.

Spot på deltagernes interesser og oplevelser

På den første workshop arbejdede deltagerne med at identificere deres interesser, samt hvad de oplever kan gøre hverdagen nemmere, så det bliver sjovere og måske også billigere at lave mad der smager godt.

Deltagerne arbejdede i grupper med netop de temaer, de fandt mest interessante. Det endte ud i en diskussion og erfaringsudveksling, hvor vi som facilitatorer også bød ind med vores viden om madspild og bæredygtighed. Der blev sat fokus på, hvad deltagerne oplever er svært.

Det er blandt andet:

 • At det er svært at navigere i, hvad der er klimavenligt/bæredygtigt og sundt:
  • Det handler blandt andet om, at der er mange interesser på spil, og at det er svært at gennemskue troværdigheden og hensigten med kommunikationen
 • At der er mange dilemmaer og svære ting omkring madspild. For eksempel:
  • Forvirring i forhold til datomærkning
  • At det ofte er billigere at købe store mængder frem for små
  • At man ikke ved, hvad man kan bruge resterne til
  • At mange løsninger kræver stor madkundskab
  • At der er mange sociale tabuer – for eksempel at invitere folk på rester eller bede om en doggybag, når man er på restaurant
 • At nem og økologisk mad ofte er dyrt.

Fokus på hvordan man sætter meningsfulde handlinger i gang i hverdagen

Da vi mødtes gangen efter satte vi fokus på, hvordan man derhjemme konkret kommer i gang med at handle i forhold til de ønsker man har om at lette hverdagen og blive mere bæredygtig. Først udfoldede vi viden om de emner, der kom på banen til den første workshop. Vi præsenterede også forskellige greb til at navigere i kommunikationen, i forhold til hvornår noget er bæredygtigt eller ej.

Herefter tog vi fat i følelsen af at være handlingslammet og hvordan man kan overkomme den ved at sætte fokus på de små skridt. Det gjorde vi ved at deltagerne udarbejdede handleplaner for, hvordan de selv kan igangsætte meningsfulde tiltag, som er tilpasset deres hverdag og behov.

Ved at dele erfaringer og inspiration hjalp deltagerne hinanden med at kvalificere handleplanerne. Der blev delt ideer, fifs og tricks. For eksempel:

 • Hvordan man kan gøre det sjovere at begrænse madspild ved i højere grad at gå sammen med andre for eksempel i forhold til at købe inde eller lave fællesspisning
 • Hvordan man får flere grøntsager i maden ved at spise mere efter sæson
 • Hvordan man kan spare tid i hverdagen, ved at man ordner grøntsager til flere måltider ad gangen
 • Hvordan man kan bruge hønsehold til at leve mere bæredygtigt.

Madglæde, fællesskab og deling af ressourcer i centrum

Den sidste gang vi mødtes medbragte deltagerne rester og råvarer fra deres køleskab og der blev arbejdet med, hvordan resterne kan anvendes i nye sammenhænge til velsmagende og nemme retter.

Den medbragte mad blev i første omgang samlet på et bord, hvorefter vi i fællesskab drøftede, hvilke retter man kunne lave. Det blev også til en snak om opbevaring, holdbarhed og smagspræferencer. Madlavningen blev sluttet af med en fælles middag.

Både under madlavningen og middagen talte vi om de mange dilemmaer, der kan være ved at bruge rester. For eksempel hvad man skal være opmærksom på i forhold til holdbarhed. Derudover talte vi om glæden ved at dele mad med hinanden, og hvordan man i hverdagen kan blive bedre til at dele med naboer og venner.

Middagen endte med tre retter:

 1. Knækbrødssnacks med hummerpaté, fintsnittet agurk og rødløg
 2. Tomatsuppe med en masse forskellige grøntsager med revet ost og brød
 3. Dessert af knuste marengs, frugt samt en rest vaniljeskyr.  

Konceptet bag forløbet

Konceptet bag workshopforløbet tager udgangspunkt i de konkrete oplevelser og udfordringer deltagerne oplever i forbindelse med madlavning i hverdagen. Det betyder, at de løsninger der bliver skabt, er individuelt tilpasset og dermed meningsfulde for den enkelte at sætte i gang derhjemme.

Den viden der bliver delt af facilitatorerne understøtter de temaer, der giver mening for deltagerne, men er samtidig med til at sætte en ramme og give en basisforståelse for de temaer, der bliver arbejdet med.  

Konceptet er udviklet af Johanne Birn og Jane Dyrhauge Thomsen.