Succes med at mindske madspild

Johanne BirnMadspild

Fokus på dialog, undervisning, brug af smagepanel og registrering er blot nogle af de komponenter Køkkenfunktionen på Aalborg Universitetshospital bruger til at nedbringe deres madspild. Det har krævet en målrettet og engageret indsats – ikke mindst fra Køkkenfunktionens to kostkonsulenter der med stort engagement og respekt for deres kollegaers forskellige fagligheder og interesser er primus motor på flere af indsatserne. … Read More

Convenience mad både skader og understøtter madkundskab

Johanne BirnMadkundskab

Af Johanne Sønderlund Birn, Cand.it og selvstændig konsulent & Jane Dyrhauge Thomsen, psykolog og Ph.d. Hvad sker der egentlig med vores madkundskaber, når en stor del af den mad vi laver derhjemme er baseret på convenience produkter? Gør det os dårligere til at lave mad, til at forholde os til hvordan vi godt kan lide at maden smager, til at … Read More

Hvorfor clasher juletraditioner og bekæmpelse af madspild?

Johanne BirnMadspild

Af Johanne Sønderlund Birn, Cand.it og selvstændig konsulent & Jane Dyrhauge Thomsen, psykolog og Ph.d Det er sæson for julefrokoster. Det betyder fest og ballade, men også intimitet og hygge med venner og familie. Uanset om det handler om fest og farver eller hygge og nærvær, indgår der mad. Og ofte i meget store mængder. Det gør der fordi, mad … Read More

Silotænkning er skyld i madspild

Johanne BirnMadspild

Lad os stoppe jagten på løsninger, der symptombehandler, og i stedet sætte ind på at skabe et bredere samarbejde og et nyt mindset for vores måde at producere og forbruge mad på, skriver Johanne Sønderlund Birn og Jane Dyrhauge Thomsen. Af Johanne Sønderlund Birn og Jane Dyrhauge ThomsenHhv. cand.it. og selvstændig konsulent & psykolog og ph.d. Danmark har for alvor været … Read More

Madspild på P1

Johanne BirnMadspild

“Andendagsmad”, “ekstramad” og “bonusmad” – alle forslag til nye betegnelser for restemad, der måske kan sætte rester i et mere appetitligt lys. Forslagene kom fra en række lyttere under dagens Kejser på DR Danmarks Radio P1 som jeg gæstede for at tale om, hvordan vi kommer julens madspild til livs. Jeg talte blandt andet om, hvordan der særligt i julen … Read More

E-bog om madspild

Johanne BirnMadspild

Sammen med Jane Dyrhauge Thomsen har jeg skrevet e-bogen “Fra madspild til madglæde – det handler om mad, livskvalitet, ansvarligt forbrug og produktion”. Vi har skrevet bogen fordi, vi oplever, at rammerne for arbejdet med at begrænse madspild har udviklet sig og at drivkraften og motivationen for at nedbringe madspild, er ved at ændre sig. I e-bogen sætter vi fokus … Read More

Festivalmad – fra paella til porchetta

Johanne BirnGastronomi

Paella og burger kan være rigtig godt. Det kan fadøl også. Og det er stadig at finde på langt de fleste musikfestivaler. Men noget har forandret sig. I dag kan man lige så vel spise sushi, gourmethotdog, burger af ølandshvede med porchetta, veganerpizza eller pitabrød med gedekød stegt over åben ild. Øllene kan være mange slags – eller man kan … Read More

Aarhus – Danmarks nye gastronomiske hovedstad

Johanne BirnGastronomi

’Forget Copenhagen, Aarhus is Denmark’s new capital of cool’. Overskriften kunne man læse i den engelske avis The Independent i december 2016. Og de er ikke ene om at prise byen. Det internationale rejseforlag Lonely Planet har Aarhus – som den eneste danske by – på deres liste over 52 steder, der er en gastronomisk rejse værd i guidebogen Food … Read More